Dania jednogarnkowe to naprawdę znakomite rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na gotowanie albo nie chcą go na to gotowanie za dużo przeznaczać. Zdrowy obiad dla rodziny nie musi być przecież każdego dnia inny. Warto właśnie mieć swoje sprawdzone i ulubione przepisy na wartościowe dania jednogarnkowe, z których zawsze można będzie szybko i łatwo skorzystać.
Dania „resztkowe”
Nawet z totalnych resztek i lodówkowych czy szafkowych pozostałości da się nieraz wyczarować czy to bigos, czy to jakąś zupę. Nie są do tego potrzebne ani żadne specjalne umiejętności kulinarne, ani nawet wyjątkowa inwencja twórcza. Daniami jednogarnkowymi nazywa się
często bowiem właśnie dania tworzone z przypadkowych produktów, które zostają w lodówkach i szafkach i które chce się jakoś zużyć.
W ostatnim czasie ich popularność wyraźnie wzrosła. Daniami jednogarnkowymi zainteresowali się w szczególności młodzi ludzie. Bo nie jest wcale powiedziane, że taki jednogarnkowy zdrowy obiad to wyłącznie tradycyjny bigos czy klasyczna zupa pomidorowa. W jednym naczyniu można przygotować naprawdę wspaniałe rzeczy, a świetnym na to przykładem jest przepyszny makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym.
Pomysł na jednogarnkową potrawkę z kurczakiem
Jak przygotować obiad dla całej rodziny, by był smaczny i wartościowy? Przepis na to jest banalnie prosty. Umyte i osuszone piersi z kurczaka (dowolną ilość) należy podsmażyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ulubionymi przyprawami (świetnie skomponuje się tutaj połączenie oregano, soli, pieprzu, chili i papryki słodkiej). Następnie w oddzielnym naczyniu gotuje się makaron, a później łączy się go z kurczakiem i pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi (wraz z zalewą). Gdy wszystkie składniki przejdą już zapachem przypraw, można zalać je śmietaną, najlepiej tą osiemnastoprocentową. Taki zdrowy obiad dla rodziny od razu można przygotować z podwójnej porcji, by wystarczył na dwa dni.
Modyfikacje przepisu
Tak naprawdę w podobny sposób wykonuje się wszystkie inne jednogarnkowe zdrowe obiady. Zazwyczaj bazą jest dla nich właśnie jakiś węglowodanowy wyrób (niekoniecznie makaron, bo może być to też ryż czy kasza), a dodatkami – mięso (lub w wersji bezmięsnej – tofu czy jaja) z warzywami. Sosem staje się śmietana, jogurt grecki, jogurt naturalny bądź mleczko kokosowe. Przyprawy można dobierać dowolnie zgodnie z własnymi upodobaniami. W ten sposób każdego dnia można zaserwować rodzinie coś zupełnie innego!