Choć w Polsce wino nie jest najpopularniejszym trunkiem alkoholowym, wciąż ma miłośników. Niestety, nie każdy z nas jest znawcą, który potrafi idealnie dobrać wino do posiłku. Laikom pomóc może znajdująca się na butelce etykieta, zawierająca wiele przydatnych informacji, na przykład rocznik czy poziom zawartości alkoholu. Zatem — jak należy ją czytać?
Etykiety win z Francji
Francja jest jednym z największych producentów wina na świecie, a Bordeaux czy Burgundia, skąd wywodzą się najsłynniejsze gatunki, są znane każdemu, kto choć trochę interesuje się tym trunkiem. Bez względu na to, czy będziemy czytać etykietę czerwonego, czy białego wina francuskiego, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów:
- Nazwa wina – może to być nazwa własna konkretnego wina, nazwa posiadłości, czy nazwa szczepu.
- Nazwa producenta — należy zwrócić uwagę, czy został podany producent, czy jedynie dystrybutor. W przypadku braku podania nazwy producenta możemy spodziewać się wina niższej jakości.
- Zastrzeżone miejsce pochodzenia wina (tzw. apelacja), we Francji AOC: appellation d’origine contrôlée.
- Rocznik — data na butelce określa, w którym roku odbyło się winobranie. 100% gron musi pochodzić ze zbiorów, których rocznik został podany na etykiecie.
- Zawartość alkoholu — zależna od producenta.
- Pojemność butelki — standardem jest 75 cl.
Etykiety win z Hiszpanii
Etykiety z tego kraju nie zawierają w sobie tyle informacji co ich francuskie odpowiedniki; czasami mamy do czynienia jedynie z nazwą wina i regionu, informacją o apelacji, krajem pochodzenia oraz rocznikiem. Hiszpania posiada 4 stopnie jakościowe w odniesieniu do klasyfikacji terytorialnej – D.O.C. (dwie), D.O. (kilkadziesiąt), Vino de la Tierra (wino regionalne), Vino de Mesa (wino stołowe). Bez względu na to, który rodzaj wina wybierzemy, warto rozejrzeć się w sklepie internetowym z winem Amazis, którego bogata oferta na pewno zainteresuje zarówno koneserów, jak i osoby nieobeznane w świecie alkoholi.
Informacje dodatkowe
– reserva/riserva: informacja dotyczące czasu leżakowania wina w beczkach,
– unoaked/oaked: unoaked świadczy o tym, że wino nie miało kontaktu z drewnem dębowym i powinno charakteryzować się jedynie aromatami pochodzącymi z typu winogrona. Oaked — wręcz przeciwnie.
– limited/special edition — będą to wina wyprodukowane w nietypowy sposób, w niewielkich ilościach, ze specjalnych szczepów. Można się spodziewać, że ich cena także będzie wyższa.