Porady

Zalety kiszonek – dlaczego warto je jeść?

Zalety kiszonek – dlaczego warto je jeść?

Kiszonki towarzyszą nam od wielu pokoleń. Są przygotowywane w zaciszu domowym z wykorzystaniem najlepszej jakości produktów, bowiem właśnie takie posiadają najwięcej właściwości odżywczych. Poznaj zalety kiszonek i przekonaj się sam, jak korzystnie wpływają na nasz organizm. 

Najpopularniejsze kiszonki 

Najbardziej popularnymi kiszonkami, które są najczęściej spożywane w polskich domach są ogórki i kapusta kiszona. Wykorzystywane są w wielu daniach ciepłych, ale również idealnie nadają się do spożywania w wersji surowej. Coraz częściej ludzie zaczynają odkrywać nowe smaki, co za tym idzie, kiszonek pojawia się coraz więcej. Na półkach sklepowych lub w domowych piwniczkach znajdziemy między innymi kiszone buraki, kalafior, cytryny, a nawet paprykę. Takie kiszonki to idealny dodatek do imprez i spotkań rodzinnych, gdyż nie tylko umilą spotkanie przekąskami, ale również korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Jest wiele warzyw i owoców, które nadają się do kiszenia, a do tego rewelacyjnie smakują. Poszerzajmy swoje smaki i sięgajmy po to co sprawi, że nasze zdrowie znacznie się poprawi. 

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki idealnie wpływają na nasz stan zdrowia. Przedstawmy zatem kilka zalet kiszonek, które pokażą dlaczego warto je spożywać regularnie. 

Pierwszą bardzo ważną zaletą jest pozytywny wpływ na poprawę naszej odporności. Dzięki bogatej gamie witamin korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, wzmacniając go. Kolejną bardzo istotną zaletą, zwłaszcza dla Pań jest wygładzenie i polepszenie stanu naszej skóry. Kiszonki zawierają probiotyki i antyoksydanty, dzięki czemu zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry i poprawiają jej kondycję. Idealnie sprawdzą się również w diecie u osób borykających się z podwyższoną zawartością cukru we krwi. Dla takich osób zalecane jest spożywanie kiszonek z octem, bowiem to właśnie on zmniejsza poziom cukru we krwi. 

Nie da się ukryć, że kiszonki to bogate źródło probiotyków, zatem czym one są? Są one nazywane dobrymi bakteriami, które walczą z wirusami i pomagają nam w trawieniu pokarmów. Hamują one bowiem rozwój szkodliwych bakterii w naszych jelitach, utrzymując je w jak najlepszym stanie.

Niezaprzeczalnym faktem jest to, że są one naturalnym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Najlepszej jakości warzywa i owoce są fermentowane, wytwarzając przy tym jeszcze więcej witamin i składników. Dlatego właśnie kiszonki są uznawane za produkt prozdrowotny. Są w stanie obniżyć cholesterol, niwelując ryzyko zachorowania na różnorodne choroby związane z jego podwyższonym poziomem. Kiszonki posiadają również działania przeciwnowotworowe. 

Kiszonki w cateringu dietetycznym

Nie wiesz, jak zapewnić sobie odpowiednią dietę na każdy dzień? Skorzystaj z cateringu dietetycznego! Ale czym on właściwie jest? To dania pudełkowe najlepszej jakości. Dieta jest odpowiednio zbilansowana tak, aby dostarczać konsumentom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Każda dieta jest odpowiednio zaplanowana przez dietetyków. W każdej z nich możemy znaleźć kiszonki, które dostarczą nam wszystkiego, co niezbędne. Kucharze do każdej potrawy wkładają wiele wysiłku i zaangażowania po to, aby zachwycić podniebienie najbardziej wymagających konsumentów diety pudełkowej. Miej pewność, że odżywiasz się odpowiednio i smacznie. Zamów catering od Pogotowia Dietetycznego i ciesz się zdrowymi posiłkami z wykorzystaniem kiszonek. Wejdź na stronę internetową cateringu i zapoznaj się z aktualną ofertą diet. Wybierz odpowiednią i zyskaj zdrowe posiłki każdego dnia.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.