Kuchnia włoska jest jedną z ulubionych i najbardziej popularnych kuchni świata. Uwielbiana jest przez wielu ze względu na swoje bogactwo smaku, ale też i różnorodność potraw. Cechuje ją zarówno prostota, wykorzystanie świeżych składników wysokiej jakości jak i poświęcanie uwagi najdrobniejszym ze szczegółów.
Kuchnia włoska – jak jej spróbować?
Dostępność kuchni włoskiej nie stanowi problemu, z dużą częścią z dań oferowana jest przez punkty gastronomiczne na całym świecie. Należy pamiętać, iż jej odwzorowywanie może niekiedy stanowczo odbiegać od oryginału. Przygotowania dań w tradycyjny, włoski sposób, można nauczyć się także i poprzez kursy online z certyfikatem. W ten sposób zrozumiemy jak i dlaczego warto w swojej diecie i umiejętnościach kulinarnych posiadać dania z kuchni włoskiej. Przyjrzyjmy się propozycji najciekawszych z nich.
Pizza
Danie, którego przedstawiać nikomu nie trzeba. Oczywiście wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej, ciasto pokryte sosem pomidorowym i serem, doczekało się wielu swoich reinterpretacji i modyfikacji. Forma jak i dodatki, jakie kładzione są na wierzch tej potrawy, to swoboda eksperymentowania, która sprawiły, iż danie to zyskało ikoniczny status. Dla wielu, świat bez tego dania nie byłby tym samym. Danie to stanowi element jadłospisu, któremu nie sposób sobie od czasu do czasu odmówić.
Risotto
Danie, którego perfekcyjne wykonanie jest postrachem dla wielu. Ryż ugotowany w bulionie o pysznej, kremowej konsystencji, podany z przeróżnymi dodatkami, klasycznie masłem, białym winem, cebulą i np. grzybami. Klasyka w stylowym wykonaniu gwarantująca eksplozję smaków. Przyrządzenie tego specjału uczy cierpliwości. Wymaga odpowiedniego dawkowania bulionu do gotującego się ryżu. Nie należy się spieszyć przyrządzając risotto, a staranie obserwować danie w procesie jego tworzenia.
Lasagna
Wielowarstwowe danie składające się z cienkich płatków pasty, przekładanych ragù, warzywami, serem oraz przyprawami. Idealna na wspólne, rodzinne posiłki, dzielenie się jej porcjami i zatapianie widelca w jej aromatycznych poziomach. Danie to jest idealne, jeśli chcesz przyrządzić je wewnątrz jednego naczynia.
Gnocchi
Danie oparte o małe kluski, których składniki nie mogą być prostsze: mąka żytnia, jajka, sól, ziemniaki. Podawane z niewielką ilością dodatków jak np. ricotta, masło, szałwia. W tym przypadku także liczy się świeżość oraz jakość składników. Gnocchi to kolejny przykład włoskiej prostoty, którą ceni cały świat.
Pesto alla Genovese
Sos wywodzący się z miasta Genowa, składający się z czosnku, orzechów, soli morskiej, liści bazylii i serów o charakterystycznej twardości jak m.in. parmezan zmieszane z oliwą z oliwek. Ta lista składników to kwintesencja aromatyczności. Sama nazwa odnosi się do procesu ugniatania, ścierania ze sobą tych składników. Otrzymujemy w ten sposób ich mieszankę w formie gęstego sosu.
Gelato
Jest to określenie stosowane do opisu włoskiego stylu produkcji mrożonych deserów – lodów. Zawierają one mniejszą ilość tłuszczu niż przeciętne lody, są lżejsze i bardziej aromatyczne. Jest to idealny specjał na dni spędzone we włoskim słońcu.
Tiramisù
Kolejny włoski deser. Wyróżnia go mocny, bogaty smak kawowo-likierowy. Co ciekawe, alkohol nie wchodził w skład oryginalnego przepisu. Ta słodka, rozpływająca się deserowa kostka ciasta, podawana zwykle na chłodno jest idealnym balansem mascarpone, kawy, czekolady i paluszków biszkoptowych.
Polenta
Przyrządzane z mąki różnych ziaren, obecnie mąki kukurydzianej, wcześniej np. jęczmieniu podawane jako baza dania, zasmażane lub w formie zbliżonej do owsianki. Ich przygotowania bywa długotrwałe, lecz jest to specjał, który nie jest znany przez wszystkich, warto dać mu szansę!
Focaccia
Cienkie, płaskie ciasto chlebowe, o podobnej teksturze do ciasta na pizzę. Zdaniem niektórych, to od focacci, o jeszcze dłuższej historii, właśnie wywodzi się pizza. Zwana jest także pizza blancą. Może stanowić dodatek do dania bądź stanowić sama osobne danie.
Bruschetta
Stanowi idealną przystawkę pobudzającą apetyt. Opiekany chleb, czosnek, oliwa i pomidory. Oczywiście dodatki bywają różne, niezmienny jest jednak jej smak oraz kombinacja chrupkości oraz rozpływających się w ustach składników.
Prosciutto crudo
Cienkie paski szynki długo dojrzewającej (od 9 miesięcy do nawet 2 lat) w procesie jej osolenia, wypuczenia a następnie wysuszenia to szynka najwyższej jakości przygotowana z ogromną starannością. Można jeść ją samą albo stosować jako dodatek do wielu dań typowych dla kuchni włoskiej.