Porady

Czym jest rachatłukum?

Czym jest rachatłukum?

Prawdziwe piękno deserów tkwi nie tylko w tym, że potrafią przywołać nasze dzieciństwo. Mogą one również kojarzyć się z wyprawami do innych krajów, gdzie spędzaliśmy cudowne wakacje. Tak jest na przykład z rachatłukum, które wielu z nas łączy ze słoneczną Turcją.

Czym jest rachatłukum?

 Rachatłukum, zwane także lokum, to bardzo specyficzny deser, który niektórym znany jest również pod nazwą Turkish Delight. Chociaż niezwykle popularny jest w kuchni Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego, my, Polacy, również znamy go nie od dzisiaj. Lokum było bowiem popularne nie tylko w Turcji, ale też na Węgrzech, w Austrii i właśnie w Polsce. Nasi rodzice czy dziadkowie bez problemu odgadną, co to za smak. A czym jest rachatłukum? To smakołyk o galaretowatej konsystencji, który wyrabiany jest ze skrobi pszennej bądź mąki ziemniaczanej. Dodaje się do niego cukier, choć dawniej lokum robione było głównie z miodem. Częstym dodatkiem do rachatłukum są też pistacje, orzechy czy wiórki kokosowe. Całość zwykle oprószona jest cukrem pudrem, dlatego ten przysmak jest naprawdę bardzo słodki. Czy możesz samodzielnie zrobić lokum? Bez większych problemów! Mamy dla Ciebie idealny przepis na rachatłukum w czekoladzie.

 Jak zrobić rachatłukum?

 Jeśli tęsknisz za smakami Turcji, możesz z łatwością przywołać je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników. Będzie naprawdę słodko!

  • 400 gramów cukru
  • 120 gramów mąki ziemniaczanej
  • 60 mililitrów syropu pomarańczowego
  • 300 mililitrów wody
  • Sok z cytryny
  • Dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 mililitrów śmietanki
  • Odrobina masła

Od czego zacząć? Potrzebujesz keksówki, którą musisz wysmarować masłem. Teraz czas na prawdziwą magię. Cukier wsyp do 250 mililitrów wody i gotuj całość przez około 20 minut. Woda musi jednak gotować się powoli. Musi być gęsta, jak syrop. Następnie pozostałą wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i odrobiną soku z cytryny oraz syropem pomarańczowym. Mieszaj tak długo, aż pozbędziesz się wszystkich grudek. Od tego zależy konsystencja Twojego rachatłukum. Teraz musisz już tylko połączyć syrop cukrowy z przygotowaną masą. Rób to powoli, cały czas mieszając. Wlej całość do keksówki i pozwól masie odpoczywać w lodówce przez całą noc. Musisz teraz pokroić rachatłukum na kosteczki i zrobić do nich polewę. Przygotujesz ją ze śmietanki i czekolady. Wystarczy, że obtoczysz słodkie kostki w polewie.

Tak przygotowany deser trzymaj w lodówce. Koniecznie poczęstuj nim gości – będą zakochani w tym domowym lokum!

Udostępnij