Lifestyle

Kawa organiczna świetnym wyborem dla miłośników tego naparu

Kawa organiczna świetnym wyborem dla miłośników tego naparu

Przypuszcza się, że nasiona kawowca są znane od około VIII wieku. Sama nazwa kawy najprawdopodobniej wywodzi się natomiast od etiopskiej prowincji Kaffa, gdzie już w X wieku zaobserwowano, że spożycie owoców kawowca przyczynia się do wzrostu energii i sił witalnych organizmu. Od tamtego momentu popularność i świadomość dotycząca kawy niezwykle wzrosła. W dzisiejszych czasach jest to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który jest dystrybuowany na całym świecie. Wśród tej różnorodności i szerokiej oferty godna uwagi jest kawa organiczna. 

Świat kawą stoi

Głównymi producentami kawy na świecie są państwa, takie jak Brazylia, Kolumbia, Indonezja czy Etiopia. Co więcej, szacuje się, że całkowita powierzchnia upraw przekracza 10 mln hektarów. Co ciekawe, roczne spożycie kawy przekracza 8 milionów ton, co oznacza, że w ciągu na dnia na całym świecie wypija się niemal 2 miliardy filiżanek tego napoju. Takie wartości dają duże pole do popisu nie tylko osobom trudniącym się uprawami, ale też przedsiębiorstwom zajmującym się szeroko pojętą dystrybucją. Obecnie na świecie dostępnych jest ponad 500 różnych odmian kawy. Coraz bardziej popularna staje kawa organiczna, która zyskuje coraz większe grono zwolenników.

Czym jest kawa organiczna i dlaczego warto ją wybrać?

Wiele osób może w tym momencie zastanawiać się, czym tak na prawdę jest kawa organiczna. Otóż mówiąc w skrócie jest to kawa pochodząca z naturalnych plantacji. W związku z tym kupując taki produkt otrzymujemy całkowicie ekologiczne rozwiązanie pozbawione sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Ekologiczna kawa jest wolna od GMO i według międzynarodowych standardów składa się w co najmniej 95 procentach z substancji naturalnych. Uprawa jest przeprowadza zgodnie z naturalnymi metodami. 

Właściwości kawy organicznej 

Kawa organiczna posiada wszystkie superlatywy, jakie płyną z picia tego naparu. Ma m.in. pozytywny wpływ na trawienie i przemianę materii. Dodatkowo, zawiera również wiele cennych substancji, takich jak kwas chlorogenowy, proteiny i lipidy, a także witamy z grupy B. Spożywanie kawy organicznej zwiększa przepływ krwi w organizmie oraz działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, co przyczynia się do zwiększenia koncentracji i usprawnienia procesów myślowych. Kawa charakteryzuje się również wysoką biodostępnością, co oznacza, że zostaje całkowicie zaabsorbowana w ciągu zaledwie 40 minut. 

Poza wspomnianymi wyżej korzyściami kawa organiczna charakteryzuje się zdecydowanie lepszymi walorami smakowymi. Pod uwagę należy w szczególności wziąć głębszy aromat i bogatszą nutę smakową.

Udostępnij