Paluszki serowe to przekąska serwowana na niejednej imprezie, domówce, grillu i nie tylko. Można je chrupać w trakcie rozmowy lub złapać w przelocie, w przerwie od tańca. Jakie paluszki serowe podawać swoim gościom i z czym je serwować? Przygotowaliśmy dla Was cztery pyszne propozycje, które z pewnością podbiją ich podniebienia. Jeśli interesuje Was ten temat lub w najbliższym czasie planujecie zorganizować domówkę – zostańcie z nami do końca. Gwarantujemy – warto! Będzie pysznie!
Serowe Paluchy Kapitańskie Galicia – postaw na rzemieślniczy produkt wysokiej jakości
Paluszki serowe, które w asortymencie ma – posiadająca swoją siedzibę w podkarpackich Ropczycach – rzemieślnicza piekarnia Galicia to wysokiej jakości, mocno chrupiące i zachwycająco smaczne paluchy, wypiekane na prawdziwym, pszennym zakwasie. W ich składzie znajdziecie najlepsze masło, nasiona sezamu, olej słonecznikowy, mąkę pszenną i kukurydzianą, drożdże oraz oczywiście – dodatek sera Gouda. Paluchy serowe Galicia są produktem dopracowanym w najmniejszym szczególe. Są niezwykle kruche, idealnie zarumienione i odpowiednie dla wegetarian. W 100 gramach tego produktu znajdziecie 470 kilokalorii i aż 15 gramów białka! Z czym podawać Paluchy Kapitańskie, aby ich smak był jeszcze bardziej wyraźny? Przed Wami nasze TOP4 pomysły na dipy, sosy i nie tylko!
Dipy do paluszków serowych – garść inspiracji
- Mocno serowy dip do Paluchów Kapitańskich to nasza pierwsza propozycja. Do jego przygotowania potrzebujecie 2 opakowania serka topionego o neutralnym smaku, szklankę startego na tarce sera maasdamer lub innego który lubicie, ½ szklanki mleka oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Przygotowanie tego dipu jest naprawdę banalne. Do rondelka wkładacie serek topiony i roztapiacie go na malutkim ogniu. Następnie dolewacie odrobinę mleka i dodajecie starty na grubych oczkach ser, wszystko mieszacie do momentu połączenia. Dip powinien być gęsty i gładki. Ostatni krok to przyprawy. Dodajcie je i serwujcie swoim gościom ten dip w połączeniu z paluchami serowymi. Pycha! To serowa eksplozja!
- Sos czosnkowy to imprezowy klasyk i nasza druga propozycja. Jeśli Wasi goście są wybredni, ten dip na pewno przypadnie im do gustu – lubią go wszyscy. Aby go przygotować zaopatrzcie się w majonez, czosnek w ząbkach, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Następnie do miseczki dodajcie 4 łyżki jogurtu, 4 łyżki majonezu, 2 przeciśnięte przez praskę, uprzednio obrane ząbki czosnku. Dodajcie przyprawy i pomieszajcie. Wasz dip jest gotowy. To niesamowicie proste!
- Paluchy serowe z dipem koperkowym to kolejne połączenie, które uwielbiamy. Wystarczy, że połączycie ze sobą 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette, mały jogurt naturalny, posiekany pęczek koperku, jeden posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki śmietany, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz. Ten dip jest niesamowicie smaczny i genialnie komponuje się w połączeniu z paluchami serowymi Galicia.
- Guacamole to już ostatni z dipów, które dla Was przygotowaliśmy. Jego zrobienie jest niesamowicie łatwe. Zaopatrzcie się w jedno dojrzałe awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, odrobinę świeżego chili i kolendrę. W miseczce, przy pomocy widelca, rozgniećcie awokado i dodajcie do niego posiekaną kolendrę, pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie pomieszajcie. Dodajcie sól i – najlepiej świeżo mielony – pieprz. Ten smaczny, orzeźwiający dip z awokado podany z paluchami serowymi na pewno skradnie Wasze serca i brzuchy. Nie mamy co do tego absolutnie żadnych wątpliwości.